Fokster Evelyne uit Fijnaart heeft 23 katten: ‘Savannahs kun je leren op de mensen-wc te gaan’

FIJNAART – Evelyne Beek uit Fijnaart fokt savannahs, katten die van de serval afstammen, een grote Afrikaanse wilde katachtige die vanaf 2024 niet meer in Nederland gehouden mag worden als huisdier.

Evelyne Beek met twee van haar prijswinnende savannahs: ‘Ze zijn supertrouw en erg slim’. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Als je snel bent kun je een dekking zien, zegt Evelyne Beek als we in haar tuin een tour langs de buitenverblijven maken. Ze hoort één van haar twintig savannahs klaaglijk mauwen en weet meteen dat het om de krolse Khaleesi gaat. Het is savannah-kater Ezra die zich met verve van zijn verantwoordelijke paringstaak kwijt. Kort maar krachtig, zeg maar. ,, Nou gaat zij hem slaan”, zegt Evelyne. ,,Hij gaat weg en dan gaat zij liggen rollen op de grond.”

Het scenario dat Evelyne schetst, klopt als een bus. We hebben met een kenner te maken, da’s helder. ,,Over vier weken zullen we weten of het gelukt is. Je kunt het zien aan de tepels van een poes, die worden roze als ze zwanger zijn.”

Alles is kat bij Evelyne

Alles in huis bij Evelyne is kat of heeft er iets mee te maken. Schilderijen, beeldjes, loopwielen, manden, poepbakken, etensbakjes, kasten vol met voer (savannahs eten graag rauw vlees) en supplementen, krabpalen, speeltoestellen. Zowel beneden in de huiskamer, keuken en bijkeuken als in de tuin en boven, waar tientallen trofeeën hangen die haar poezen en katers op allerlei internationale wedstrijden binnenhaalden. Want naast het verzorgen en fokken van savannahs waaraan ze zowat een dagtaak heeft, doet Evelyne ook mee aan shows.

Met vijf katten in een speciale showkooi reed ze onlangs in haar eentje nog naar Denemarken om haar mooiste exemplaren door een jury te laten beoordelen. Van tevoren zet ze ze lekker onder de douche, zeker de mannetjes, je wilt immers niet dat ze stinken onder de neus van een beoordelaar.
,,Als een jury ziet dat je een mooie kat hebt, vind ik dat heel mooi. Het is een bevestiging dat je het goed doet. Het kost wat om mee te doen, maar als je een winnaar hebt, is dat goed voor de fokkerij, kun je nakomelingen duurder verkopen.”

Wat is een savannahkat?

De savannah ontstond in de jaren negentig in Amerika uit een kruising tussen een serval, een Afrikaanse wilde kat met grote oren en een siamees. Een savannah is lang en slank en heeft een scherp getekende gestipte vacht. Savannahs worden vaak vergeleken met honden omdat ze loyaal zijn en hun baasje in en om het huis volgen. Ze lopen mee aan de leiband, kunnen goed springen en zijn niet bang van water.

Draagtijd verschilt

Wie een savannah wil, moet er wat voor over hebben. De goedkoopste is 1250 euro voor een F7 (dat wil zeggen in de zevende generatie vanaf een serval) tot wel 16.000 euro voor een F1, een directe afstammeling van een serval, bedoeld voor collega-fokkers.

,,Ik fok sinds 2017 maar heb tot nu toe alleen maar F4 tot en met F7 verkocht. Mijn serval Mombasa doet echt wel zijn best en hij is gek op de savannahpoezen, maar ze worden niet altijd zwanger van hem. En als dat wel het geval is, worden de kittens vaak te vroeg geboren. De draagtijd van een serval is 77 dagen, die van een savannah 64 dagen.”

Tekst gaat verder onder de foto: ‘supertrouwe en slimme dieren’

Serval Mombasa in zijn buitenverblijf bij cattery Catvision van Evelyne Beek in Fijnaart. ,,Dat ze die verbieden, begrijp ik nog wel. Een serval wil je niet in een appartement hebben.” © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Evelyne voorziet wel wat belemmeringen als de nieuwe regels voor servals en savannahs volgend jaar ingaan. ,,Kijk, dat ze servals gaan verbieden, dat begrijp ik eigenlijk nog wel. Ze hebben heel veel ruimte buiten nodig. Wat ik erg jammer vind, is dat de savannahs voor een deel ook verboden worden. Met name de F3 en F4’s zijn hele fijne generaties. Er is nu weinig inteelt, maar straks vallen er foklijnen weg en moet je naar het buitenland voor nieuwe lijnen.”

Het bericht over de nieuwe wet kwam twee maanden nadat Evelyne een F1 savannah voor 12.000 euro had gekocht om mee te fokken. ,,Daar heb ik heel hard voor moeten werken en het is nog maar de vraag of ik dat geld kan terug verdienen. Dat is wel zuur. Maar ik ben niet tegen houderijvoorschriften, dat is wel goed omdat niet elke fokker even goed bezig is. Stilletjes hoop ik dat er voor de savannahs F3 en 4 toch nog wat mogelijkheden blijven.”

Savannah in het nauw na fokverbod 2024

In Nederland wordt de savannah als hybride kat gezien en niet als raskat erkend. Vanaf 1 juli 2024 is het niet meer toegestaan servals als huisdier te houden en ermee te fokken vanwege hun wilde achtergrond. Pas vanaf de vierde generatie (F4) vanaf een serval is het straks toegestaan om savannahs te fokken. Wie nu een serval heeft, mag hem straks wel houden, maar niet meer ermee fokken.

De Nederlandse Raskatten Vereniging (NRKV) vindt de nieuwe wetgeving een goed idee. Bestuurslid Hans Nolting: ,,Als er alleen nog gefokt mag worden met savannahs vanaf F4 zullen de raskenmerken van de serval steeds minder zichtbaar worden in de savannahs. Een F5 savannah is niet anders dan een gewone huis-tuin-en-keukenkat, daar zit weinig wilds meer in, maar is nog steeds een prachtig dier.”

De Rasvereniging Savannahkat (RVSK) noemt de nieuwe beleidsmaatregel ‘onzin’. ,,De serval wordt in de media vaak weggezet als gevaarlijk”, staat op de website, ,,maar er is geen enkel incident bekend met een serval. Hij is van nature schuchter en trekt zich bij gevaar terug. Je kunt er heerlijk mee spelen en knuffelen. Hij heeft wel een groot buitenverblijf nodig.”

Het is van belang je te verdiepen in de behoefte van katten met een wilde achtergrond, adviseert het Platform Verantwoord Huisdierbezit (PVH). ,,Ze zijn schitterend, maar vereisen veel kennis over de omgang en huisvesting.” PVH verzet zich evenwel tegen de ‘onzinnige houderijverboden’ van de overheid.

,,Met bij elkaar gefantaseerde veronderstellingen over een mogelijke gezondheidsproblemen probeert men het houden van zoveel mogelijk soorten te verbieden. Voor vrijwel elke soort kunnen regels worden vastgesteld zodat ze zonder problemen kan worden gehouden.”

‘Wow, wat een mooi dier’

Hoe is ze eigenlijk in de savannahfokkerij terecht gekomen? ,,Ik zag op Facebook een keer een foto van een serval voorbij komen en dacht ‘wow, wat een mooi dier’. Ik wist toen helemaal niet wat het was, al had ik de opleiding dierverzorging gedaan, maar ik vond hem heel speciaal en ben me erin gaan verdiepen.
Via de serval kwam ik bij de savannah terecht. Supertrouwe en slimme dieren. Je kunt ze van alles leren, zelfs op een mensen-wc gaan, heb je geen grit nodig, haha. Enfin, ik was er helemaal weg van. Ik ben wel allergisch voor katten trouwens, maar dat heb ik ervoor over.”

Zilveren savannah-moeder met vier kittens. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Het volledige artikel in BN De Stem