DE SAVANNAH

Een geweldige actieve huisgenoot, de parel onder de katten.

Het ontstaan van de Savannah

Een Savannah kat is een kruising tussen een gedomesticeerde kat en de serval, een middelgrote wilde Afrikaanse kat met grote oren. De ongebruikelijke kruising werd populair onder fokkers aan het einde van de jaren 90 en in 2001 erkende TICA de soort als apart kattenras.

Judee Frank, een Amerikaanse fokker kruiste een mannelijke serval met een siamees en heeft op 7 april 1986 de eerste Savannah kat ter wereld te laten komen. In het jaar 2001 werd de Savannah erkend door TICA, en in Mei 2012 werd het ras geaccepteerd als Championship Breed en Savannah kat mag vanaf 2012 meedoen aan TICA georganiseerde shows.

RASSTANDAARD

DE SERVAL

ONS KITTENBELEID

STAMBOEKCODES

DE GENERATIES

A, B, C en SBT

Wanneer er een A, B of C aan het Filial (F) nummer is toegevoegd, geeft dit aan dat ten minste een van de ouders of (over) groot ouders geen Savannah is. Een F1 is een F1 A, aangezien de serval ook onder outcross valt. Binnen het ras is outcross sinds 2012 niet meer toegestaan en dus zijn de lettercodes A, B en C in theorie dus eigenlijk alleen van toepassing op de eerste drie generaties (F1, F2 en F3) Savannahs met een A, B of C achter hun Filial nummer worden als ‘experimental Savannah’ in het stamboek geregistreerd. Savannahs die tenminste drie generaties Savannah x Savannah op hun stamboom hebben staan (ouders. grootouders en overgrootouders moeten dus allemaal geregistreerde Savannahs zijn), worden als raszuiver beschouwd en als Stud Book Tradition (SBT) in het stamboek geregistreerd.

Als een fokker zuiver fokt zonder kruisingen (met uitzondering van de serval) dan zou je de onderstaande generaties tegen komen.

  • F1 A
  • F2 B
  • F3 C
  • F4 SBT
  • F5 SBT
  • F6 SBT
  • F7 SBT
  • F8 SBT

Fysiek uiterlijk

Het lange en slanke uiterlijk van de Savannah kat geeft de indruk dat het dier groter is dan ze wegen. Grootte is erg afhankelijk van de generatie en het geslacht. Mannelijke F1 katten (Filial 1) zijn katten van de eerste generatie deze zijn normaliter het grootst. F1 en F2 katten zijn groter dan volgende generaties omdat bij hen de genetische invloed van de Afrikaanse serval als voorouder veel groter is dan bij latere generaties.

Mannelijke Savannahs zijn groter dan de vrouwtjes. De eerste generaties kunnen 9 kilo of meer wegen en F2 en F3 gecastreerde katten kunnen het meest wegen, maar dit zijn uitzonderingen. Latere generaties wegen meestal tussen de 3 en 13 kilo. Omdat verschillende factoren de genen beïnvloeden kunnen Savannah katten verschillen van grootte en gewicht, zelfs in één nest.

De vacht van een Savannah hangt af van de gedomesticeerde kat die gebruikt is voor de kruis fok. Eerdere generaties hebben een soort zwarte / bruine stippen op een lichtere vacht.

In het algemeen hangt het uiterlijk van individuele Savannah sterk af van de generatie,  Het verwilderde uiterlijk van een Savannah wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van vele Serval onderscheidende kenmerken. De meest prominente kenmerken zijn de verschillende kleurpatronen, het lange lichaam, de breedte van het dier, de grote staande oren, de zeer lange benen, de dikke gezwollen neus en de ingevallen ogen.

Het Lichaam van de Savannah is lang en langbenig wanneer een Savannah staat. Zijn achterwerk is hoger dan zijn schouders. De schouders kunnen wel tot 45 cm hoog worden. Het kleine hoofd is eerder langer dan breed en staat op een lange slanke hals. Een kater wordt meestal een stuk zwaarder als een poes.

De achterkant van de oren van de Savannah hebben oog vlekken. Een centrale lichte streep begrenst door zwarte, donkergrijze of bruine haartjes zorgen voor dit oogachtige effect. De korte staart heeft zwarte ringen, met een stevige zwarte punt. De ogen zijn blauw als ze kitten zijn (zoals andere kattensoorten) en kunnen groen, bruin, goud of een gemengde tint worden als ze volwassen zijn.

Karakter en geluid

Savannahs worden vaak vergeleken met honden qua loyaliteit. Zo zullen zij hun eigenaars volgen in en rond het huis, en ze kunnen ook worden getraind om aan de leiband te lopen. Savannahs worden beschreven als zeer sociaal en vriendelijk met nieuwe mensen, andere katten of honden een vaak opgemerkte eigenschap van de Savannah is haar springvermogen. Ze staan bekend om te springen op deuren, koelkasten en hoge kasten.

Savannahs zijn zeer sociaal en speels, een Savannah kat gaat veel op onderzoek uit maar is ook graag bij zijn baasje. Het is wel heel belangrijk dat de Savannah bij de fokker goed gesocialiseerd is (let hier altijd goed op) Sommige Savannahs kunnen ongeveer 2,5 meter hoog springen vanuit een staande positie, Savannahs zijn ook erg nieuwsgierig. Veel Savannah katten hebben geen watervrees en zullen hiermee spelen of zichzelf zelfs onderdompelen in water.

Qua geluiden zullen Savannahs ofwel tjilpen als hun Serval vaders, ofwel miauwen als hun gedomesticeerde moeders, ofwel tjilpen en miauwen. Soms produceren ze geluiden die een combinatie van de twee zijn. Getjilp wordt vaker waargenomen in eerdere generaties. Savannahs kunnen ook ‘sissen’

Voeding en verzorging

Een lagere generatie Savannah vanaf F3 wijkt niet af van een normale huiskat, lagere generaties hebben dezelfde entingen nodig. Verder kunt u de Savannah hetzelfde laten eten als elke andere huiskat. Natuurlijk is kwalitatief hoogwaardige kattenbrokken een vereiste en bijvoeren kunt u doen door middel van rauw vlees. Een Savannah behoeft geen speciale verzorging. De zorg die men aan ieder andere kat zouden geven volstaat ook voor een Savannah. Hogere generaties hebben wel extra vers vlees nodig.

Er is voldoende keus om rauw te kunnen voeren, denk aan kip, konijn, kalkoen, parelhoender, haas, rund, lam en ook muizen en eendagskuikens kunnen bij de dierenwinkel gekocht worden. Ook is er bij de betere dierenspeciaalzaak kant en klaar rauw ingevroren voer, meestal in de vorm van een worst verkrijgbaar. Een hele bekende hierin is Carnibest en PETT, maar er zijn vele merken, helaas niet overal heel makkelijk verkrijgbaar.

Uit eigen ervaring voeren wij True instinct & Ziwi brok gecombineerd met een aantal keer in de week rauw vlees en bevroren eendagskuikens. Onze katten doen het hier allemaal erg goed op, Door de eendagskuikens komt hun natuurlijke jachtinstinct naar boven

De Savannah in onze Cattery

Wij zijn een Cattery die de gezondheid van de katten voorop zet. Hiermee wordt gekeken naar erfelijke ziektes, maar ook naar bloedlijnen, voorouders en karakter, wij vinden het belangrijk om met unieke en gezonde lijnen te fokken en hiermee gezonde kittens voort te brengen.

Wij fokken uitsluitend SBT generaties, en focussen ons op betere katten te fokken en niet te vermeerderen. Onze Savannah poezen mogen maximaal een nestje per jaar krijgen (soms zijn er medische uitzonderingen omdat de poezen te vaak krols worden) onze katten leven als (huisdier) bij ons, de kittens groeien op in huiselijke sfeer en worden met liefde grootgebracht.

Wij hebben een aantal Nederlandse en buitenlandse fokkers waar wij graag mee samenwerken om zo samen het ras te verbeteren en telkens betere exemplaren Savannahs te fokken, wij gaan voor gezonde en zeldzame bloedlijnen, onze katers komen ook uit het buitenland. zodat er in Nederland nieuwe bloedlijnen komen.

Savannah kittens
Savannah F3