DE SAVANNAH

Een geweldige actieve trouwe huisgenoot.

Het ontstaan van de Savannah

Een Savannah kat is een kruising tussen een gedomesticeerde kat en de serval, een middelgrote wilde Afrikaanse kat met grote oren. De kruising werd populair onder fokkers aan het einde van de jaren 90 en in 2001 erkende TICA de soort als apart kattenras.

Judee Frank, een Amerikaanse fokker kruiste een mannelijke serval met een siamees en heeft op 7 april 1986 de eerste Savannah kat ter wereld te laten komen. In het jaar 2001 werd de Savannah erkend door TICA, en in Mei 2012 werd het ras geaccepteerd als Championship Breed en mag Savannah kat vanaf 2012 meedoen aan TICA georganiseerde shows.

RASSTANDAARD

DE SERVAL

ONS KITTENBELEID

DE GENERATIES

A, B, C en SBT

A, B, C of SBT, wat betekend dit nu eigenlijk? Wanneer er een A, B of C aan het (F) nummer is toegevoegd, geeft dit aan dat ten minste een van de ouders of (over) groot ouders geen Savannah is. Een F1 is een F1 A, omdat de serval ook onder outcross valt. Uitkruisingen zijn sinds 2012 niet meer toegestaan en zijn de lettercodes A, B en C dus eigenlijk alleen van toepassing op de eerste drie generaties (F1, F2 en F3) Savannahs met een A, B of C achter hun (F) nummer worden als”experimental Savannah” in het stamboek geregistreerd. Savannahs die minstens drie generaties Savannah x Savannah op hun stamboom hebben staan (ouders, grootouders en overgrootouders moeten dus allemaal geregistreerde Savannahs zijn) en worden als raszuiver beschouwd en als Stud Book Tradition (SBT) in het stamboek geregistreerd.

Als een fokker zuiver fokt zonder kruisingen (met uitzondering van de serval) dan zou je de onderstaande generaties tegen komen.

  • F1 A
  • F2 B
  • F3 C
  • F4 SBT
  • F5 SBT
  • F6 SBT
  • F7 SBT
  • F8 SBT

SBT Savannahs

Toegewijde fokkers zorgen er voor om ras verder te verbeteren om uitsluitend nog met SBT Savannahs te fokken met uitzondering van F1 A, F2 b en F3 C poezen. Het gebruik van A en B  katers is al een langere tijd niet meer nodig, er zijn genoeg prachtige SBT katers wereldwijd met nieuwe bloedlijnen, om het ras te verbeteren

Het streven van een goede Savannah fokker is naar het verkrijgen van het schitterende uiterlijk en de grote en een stukje karakter van de Serval alleen dan in een lagere generatie. Eigenlijk proberen wij een kat te fokken die eruit ziet als een Afrikaanse Serval alleen dan één die alle “negatieve “eigenschappen van de Serval achter zich heeft gelaten. Voor zover je van “negatieve “eigenschappen kan spreken natuurlijk. We hebben het hier over de natuurlijke trekjes van een Serval die wij liever niet in huis terug zien, zoals het met urine afbakenen van zijn territorium (sproeien) of het stuk kauwen van het bankstel omdat het lijkt op een zachte prooi.

Waar alle generaties vrouwelijke Savannahs over het algemeen vruchtbaar blijken, zijn de katers steriel (onvruchtbaar) tot de vijfde generatie (F5). Alle katers vanaf de F1 t/m de F4 behoren te worden gecastreerd en als huisdier te worden verkocht. Het komt per uitzondering wel eens voor dat een F4 kater vruchtbaar blijkt te zijn.

Savannah poezen worden dan ook gedekt door F5 SBT (of lagere generaties, F6, F7 SBT, etc.) Savannah kater. Het is vanaf 2012 niet meer toegestaan om de Savannah te kruisen met een ander ras. Helaas zien we nog wel veel A en B katers waar mee gefokt word, Als je deze kruist met een hoge generaties of SBT haal je de kwaliteit naar beneden omdat er dan een ander ras doorheen zit. Bij SBT zie je dit meteen omdat de nakomelingen dan geen SBT maar C zijn, bij hogere generaties is dit lastiger te zien omdat bijvoorbeeld een F1 A X F6 SBT een F2 B word maar ook als je een F6 B kater gebruikt dan word het ook een F2 B maar dan zit er toch een ander ras in de stamboom, bijvoorbeeld de Bengaal of de Occicat.

Fysiek uiterlijk

Het lange en slanke uiterlijk van de Savannah kat geeft de indruk dat het dier groter is dan ze wegen. Grootte is erg afhankelijk van de generatie en het geslacht. Mannelijke F1 katten (Filial 1) zijn katten van de eerste generatie deze zijn normaliter het grootst. F1 en F2 katten zijn groter dan volgende generaties omdat bij hen de genetische invloed van de Afrikaanse serval als voorouder groter is dan bij latere generaties.

Mannelijke Savannahs zijn groter dan de vrouwtjes, de eerste generaties kunnen 9 kilo of meer wegen en F2 en F3 gecastreerde katten kunnen het meest wegen. Latere generaties wegen meestal tussen de 3 en 8 kilo. Omdat verschillende factoren de genen beïnvloeden kunnen Savannah katten verschillen van grootte en gewicht, zelfs in één nest.

De Savannah heeft een vacht die kort tot normaal van lengte is, het is een stevige en volle vacht die wat ruw aanvoelt. Dit in tegenstelling tot de ondervacht die zachter aanvoelt, ook de spots hebben een aanzienlijk zachtere structuur dan de rest van de vacht.

De Savannah komt in een ‘’spotted’’ patroon voor met donkerbruine tot zwarte spots, deze spots kunnen rond of ovaal zijn. Verder heeft de Savannah een aantal strepen die van de achterkant van het hoofd tot de schouderbladen lopen. Deze strepen vervagen langzaam over de rug en waarbij er een ‘’spotted’’ patroon op de rug ontstaan. Kleinere spots zijn te zien op de poten, de voeten en het gezicht.

In het algemeen hangt het uiterlijk van individuele Savannah sterk af van de generatie,  Het verwilderde uiterlijk van een Savannah wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van vele Serval onderscheidende kenmerken. De meest prominente kenmerken zijn de verschillende kleurpatronen, het lange lichaam, de breedte van het dier, de grote staande oren, de zeer lange benen, de dikke gezwollen neus en de ingevallen ogen.

Het Lichaam van de Savannah is lang en langbenig wanneer een Savannah staat, is zijn achterwerk is hoger dan zijn schouders. De schouders kunnen wel tot 45 cm hoog worden. Het kleine hoofd is eerder langer dan breed en staat op een lange slanke hals, een kater wordt meestal een stuk zwaarder als een poes.

De achterkant van de oren van de Savannah hebben oog vlekken (Ocelli). Een centrale lichte streep begrenst door zwarte, donkergrijze of bruine haartjes zorgen voor dit oogachtige effect. De korte staart heeft zwarte ringen, met een afgeronde zwarte punt. De ogen zijn blauw als ze kitten zijn (zoals andere kattensoorten) en kunnen groen, bruin, goud of een gemengde tint worden als ze volwassen zijn.

Kleuren en patroon

Savannahs kunnen in verschillende kleuren en patronen voorkomen, de meest voorkomende kleur is Black tabby spotted, dit heeft te maken met dat de BTS kleur genen dominant zijn over de andere kleuren. Over het algemeen heeft de Black tabby spotted kleur of een warme of een koele ondertoon die in verschillende variëteiten voor komen, al deze variëteiten zijn erkend door de TICA.

De kleur zilver bij de Savannah is het resultaat van het remmende gen dat de productie van melanine stopt (inhibitor) Het is dus eigenlijk geen kleur maar juist het ontbreken van kleur. Zilver is een dominant gen dat houd in als je zilveren Savannahs wilt fokken moet een van de ouders zilver zijn, zilver kan je niet dragen. Wel word meestal het mooiste zilver resultaten behaald wanneer beide ouders zilver zijn. Dan is er nog een verschil tussen de homozygoot en heterozygoot. Homozygoot zal altijd zilver geven de  heterozygoot kan zowel zilver als andere kleur doorgeven.

De melanistic Savannah lijkt één kleur te zijn en de reden hiervoor is dat het gen voor zwarte kleuren solide is. Het vaste gen produceert een haar dat allemaal één kleur heeft omdat het eiwit dat verantwoordelijk is voor de banden in de haren of de ticking op de haarschacht defect is. Bij melanistic Savannahs is het onderliggende gevlekte patroon nog steeds aanwezig, en meestal zichtbaar bij zonlicht. Het zwarte gen is recessief, dus om een melanistic Savannah te produceren, moet de kleur door beide ouders worden gedragen.

De black smoke Savannah is de zeldzaamste van alle erkende kleuren, omdat het moeilijker te produceren is en het minder bekend is. De Silver Spotted Savannah is zilver met het tabby-gen, waar de black smoke Savannah zilver is met het vaste gen. Net als bij de melanistic Savannah is het onderliggende gespotte patroon zichtbaar.

Karakter

Het karakter van de Savannah is erg vriendelijk en loyaal naar zijn baasje,zo zullen zij hun eigenaars volgen in en rond het huis en zijn graag in de buurt, ook kunnen Savannahs getraind worden om aan de leiband te lopen, sommige Savannahs vinden dit echt geweldig! en gaan graag met hun baasje naar het bos. Savannahs worden beschreven als zeer sociaal en vriendelijk naar nieuwe mensen, andere katten of honden.

Savannah kunnen erg goed in een groep leven, en vinden het ook fijn om een speelmaatje te hebben.

Uiteraard zit er verschil in de Savannah, dit heeft te maken met de verschillende generaties, een F1 is meer gerelateerd aan de Serval dan bijvoorbeeld een F4. Zo zal een F1 meer de neiging heeft om gedrag te vertonen van een Serval, en een F4 SBT meer neigen naar het karakter van een gedominiseerde kat kat. Wij adviseren ook om geen hoge generaties bij kleine dieren te zetten zoals knaagdieren vanwege hun hoge jachtinstinct.

Een vaak opgemerkte eigenschap van de Savannah is haar springvermogen. Ze staan bekend om te springen op deuren, koelkasten en hoge kasten. Sommige Savannahs kunnen ongeveer 2 meter hoog springen vanuit een staande positie.

Voeding en verzorging

Een lagere generatie Savannah vanaf F3 wijkt niet af van een normale huiskat, lagere generaties hebben dezelfde entingen nodig. Verder kunt u de Savannah hetzelfde laten eten als elke andere huiskat. Natuurlijk is kwalitatief hoogwaardige kattenbrokken een vereiste en bijvoeren kunt u doen door middel van rauw vlees. Een Savannah behoeft geen speciale verzorging, de zorg die men aan ieder andere kat zouden geven volstaat ook voor een Savannah. Hogere generaties hebben wel extra vers vlees nodig.

Er is voldoende keus om rauw te kunnen voeren, denk aan kip, konijn, kalkoen, parelhoender, haas, rund, lam en ook muizen, ratten en eendagskuikens kunnen bij de dierenwinkel gekocht worden. Ook is er bij de betere dierenspeciaalzaak kant en klaar rauw ingevroren voer, meestal in de vorm van een worst verkrijgbaar. Een hele bekende hierin is Carnibest en BIBI, maar er zijn vele merken.

Uit eigen ervaring voeren wij Husse & Ziwi brok gecombineerd met een aantal keer per dag rauw vlees of prooidieren van BIBI diervoeding of Kiezebrink. Onze katten doen het hier allemaal erg goed op, Door de prooidieren komt hun natuurlijke jachtinstinct naar boven.

De Savannah in onze Cattery

Wij zijn een Cattery die de gezondheid van de katten voorop zet. Hiermee wordt gekeken naar erfelijke ziektes, maar ook naar bloedlijnen, voorouders en karakter, wij vinden het belangrijk om met unieke en gezonde lijnen te fokken en hiermee gezonde kittens voort te brengen.

Wij fokken uitsluitend zuivere generaties, en focussen ons op betere katten te fokken en niet te vermeerderen. Onze Savannah poezen mogen maximaal een nestje per jaar krijgen (soms zijn er medische uitzonderingen omdat de poezen te vaak krols worden) onze katten leven als (huisdier) bij ons, de kittens groeien op in huiselijke sfeer en worden met liefde grootgebracht.

Wij hebben een aantal Nederlandse en buitenlandse fokkers waar wij graag mee samenwerken om zo samen het ras te verbeteren en telkens betere exemplaren Savannahs te fokken, wij gaan voor gezonde en zeldzame bloedlijnen, wij werken alleen met de betere fokkers van de wereld

Verengingen

Wij zijn aangesloten bij de volgende officiële verengingen:

The International Cat Assocation (TICA)
Savannah Kat Vereniging Nederland (SKVN)
Cats and Tulips (Dutch TICA)

Savannah Cat Assosation (SCA)
SavannahGans Magazine
SavannahCat.com

Savannah kittens
Savannah cats