De Generaties

De Foundation van de Savannah kat is de Serval.

De Serval is de  voorvader van de Savannah kat. De Serval is gekruist met een gewone huiskat en hier uit is de Savannah ontstaan.

F: Filiale generatie
Dit verwijst naar hoeveel generaties de Savannah kat verwijderd is van zijn Afrikaanse Serval voorouders. Een F1 Savannah kat is een eerste generatie nakomeling en heeft een Serval ouder (meestal een Serval vader). Een F2 is een tweede generatie nakomeling met een Serval grootouder, een F3 is een derde generatie nakomeling met een Serval overgrootouder, enzovoort.

Savannah generatie stamnummers hebben ook een letter die aangeeft of er een ander ras in de savannah zit

 • A: een ouder is een Savannah, de andere ouder is een outcross (bijvoorbeeld de Serval).
 • B: beide ouders zijn Savannahs; minstens één ouder is een A, en minstens één grootouder aan beide kanten is een outcross.
 • C: beide ouders zijn B of minstens één ouder is een B, en minstens één grootouder is een A.
 • SBT: Stud Book Tradition, Het kitten heeft minstens drie generaties Savannah ouders, en wordt beschouwd als een raszuivere Savannah kat.

Bij het fokken zal de volgende generatie kittens altijd de eerdere generatie ouders volgen. De letteraanduiding zal ook de vroegste letter volgen, dus, een A geregistreerde Savannah kat gekruist met een C geregistreerde Savannah kat zal B geregistreerde kittens produceren. Voorbeeld een F1 A gekruist met een F5 B zal F2 B kittens voortbrengen, maar let op de kater is een F5 B dit houd in dat de grootvader een ander ras is. Een ander voorbeeld: een F4 SBT poes die met dezelfde F5B kater wordt gekruist, zal F5C kittens produceren. Nog een voorbeeld: een F4 SBT poes die met een F7 SBT kater wordt gekruist, zal F5 SBT kittens produceren, Dus raszuiver, beide ouders hebben minimaal 3 generaties Savannah in de stamboom. De (A, B en C ) nummers kunnen echter wel een verschil maken in de algemene eigenschappen en persoonlijkheid van de kittens.

F1 A Savannah (Black tabby spotted)

F3 C Savannah (Black tabby spotted)

F7 SBT Savannah (Black spotted tabby)

F1 A Savannah (Black tabby spotted)

Hoge percentage HP F1 Savannahs, en percentage uitrekenen??

Met een kruising tussen een Serval en een hogere generatie Savannah kan je dan ook tot een F1 komen met 75 – 85% Serval bloed. Deze Savannah katten zijn dan ook groter en komen dichter bij de Serval. Ook wat karakter en uiterlijk betreft gaan ze dan weer meer op hun voorvader lijken. Voor een 75 – 85% percentage Savannah geldt echter wel dat ze daardoor ook weer moeilijker in huis zijn te houden, omdat ook het gedrag van de Serval voor 75 – 85 % terug gefokt is in de kat.

Sommige fokkers claimen dat je het percentage van alle generaties Savannahs kan uitrekenen. LET OP dit is niet waar dit is alleen mogelijk bij de F1 Savannah. Dit komt door een proces dat meiose wordt genoemd. Simpel gezegd, meiose is een gespecialiseerd type celdeling dat het aantal chromosomen met de helft vermindert. Elke ouder draagt ​​de helft van de chromosomen bij aan zijn nakomelingen. Dus de serval geeft de helft en de Savannah geeft de helft om een ​​kitten te maken. De F1 is de enige generatie waarvan elke Savannah fokker ooit zeker kan weten welke genen van welke kat afkomstig zijn.

Er is geen manier om te garanderen of echt te raden hoeveel serval DNA er in een Savannah kat zit buiten de eerste generatie. We weten alleen hoeveel serval DNA er minimaal in de eerste generatie zit. Als gevolg van chromosomale kruising kan niemand weten hoeveel serval- en Savannah DNA er in de eitjes en het sperma van de kat zit, dus een serval DNA-percentage is onmogelijk te garanderen zolang er geen test beschikbaar is. Een goede fokker kan naar zijn kittens kijken en zien welke meer op een serval lijken dan andere en deze gebruiken in zijn fokprogramma om zijn katten te verbeteren. Deze katten bevatten waarschijnlijk meer serval DNA dan andere. Maar totdat de technologie is gecreëerd om dit te testen, kan niemand claimen dat dit uit te rekenen is. 

F1 Savannahs zijn moeilijk te fokken.

F1 Savannahs zijn zeldzaam en duur. De aanvangskruising tussen Serval en gedomesticeerde kat gaat moeizaam, gezien het grote verschil in formaat tussen de twee katten en een serval wil niet elke Savannah poes. Ook is er een verschil in draagtijd is tussen Serval en Savannah 64 dagen voor een Savannah en 66-77 dagen voor de Serval. Als gevolg kunnen sommige F1 Kittens prematuur geboren worden en dag en nacht zorg nodig hebben.

Omdat het zo moeilijk is om een F1 Savannah te fokken, worden er de laatste tijd meer F1 en F2 poezen ingezet bij de serval omdat dit meestal makkelijker gaat. De draagtijd van een F1 en F2 is meestal langer dan bij een SBT, een F1 of F2 is groter van formaat waardoor de serval makkelijker de poes zal dekken. De kittens hieruit zijn meestal (mooier) omdat ze meer op de serval lijken, wel zijn ze meestal wat (wilder) in gedrag maar ook zeker niet altijd.

SBT Savannahs

Toegewijde fokkers zorgen er voor om ras verder te verbeteren om uitsluitend nog met SBT Savannahs te fokken met uitzondering van F1 A, F2 b en F3 C poezen. Het gebruik van A en B  katers is al een langere tijd niet meer nodig, er zijn genoeg prachtige SBT katers wereldwijd met nieuwe bloedlijnen, om het ras te verbeteren

Het streven van een goede Savannah fokker is naar het verkrijgen van het schitterende uiterlijk en de grote en een stukje karakter van de Serval alleen dan in een lagere generatie. Eigenlijk proberen wij een kat te fokken die eruit ziet als een Afrikaanse Serval alleen dan één die alle “negatieve “eigenschappen van de Serval achter zich heeft gelaten. Voor zover je van “negatieve “eigenschappen kan spreken natuurlijk. We hebben het hier over de natuurlijke trekjes van een Serval die wij liever niet in huis terug zien, zoals het met urine afbakenen van zijn territorium (sproeien) of het stuk kauwen van het bankstel omdat het lijkt op een zachte prooi.

Waar alle generaties vrouwelijke Savannahs over het algemeen vruchtbaar blijken, zijn de katers steriel (onvruchtbaar) tot de vijfde generatie (F5). Alle katers vanaf de F1 t/m de F4 behoren te worden gecastreerd en als huisdier te worden verkocht. Het komt per uitzondering wel eens voor dat een F4 kater vruchtbaar blijkt te zijn.

Savannah poezen worden dan ook gedekt door F5 SBT (of lagere generaties, F6, F7 SBT, etc.) Savannah kater. Het is vanaf 2012 niet meer toegestaan om de Savannah te kruisen met een ander ras. Helaas zien we nog wel veel A en B katers waar mee gefokt word, Als je deze kruist met een hoge generaties of SBT haal je de kwaliteit naar beneden omdat er dan een ander ras doorheen zit. Bij SBT zie je dit meteen omdat de nakomelingen dan geen SBT maar C zijn, bij hogere generaties is dit lastiger te zien omdat bijvoorbeeld een F1 A X F6 SBT een F2 B word maar ook als je een F6 B kater gebruikt dan word het ook een F2 B maar dan zit er toch een ander ras in de stamboom, bijvoorbeeld de Bengaal of de Occicat.

Naar kattenshows dit kan alleen met SBT

Als je wilt showen op een TICA kattenshow, dan moet je Savannah minimaal 4 generaties verwijderd zijn van de Serval en moet deze “SBT” geregistreerd zijn bij TICA. Een Savannah kan pas vanaf F4 SBT geregistreerd worden, omdat de F1, F2 en F3 nog word gezien als “experimenteel”  De F1, F2, F3 kunnen nooit SBT zijn omdat deze niet ver genoeg verwijderd zijn van de serval.

De volgende generaties kunnen deelnemen aan TICA shows Deze generaties kunnen NIET deelnemen aan TICA shows
F4 SBT F4 A,B,C
F5 SBT F5 A,B,C
F6 SBT F6 A,B,C
F7 SBT F7 A,B,C
F8 SBT F8 A,B,C

Er zijn verschillende kleurpatronen, waarvan er een aantal worden erkend door TICA. Savannahs met de onderstaande kleuren komen in aanmerking voor titels en punten.

 • Black Tabby Spotted
 • Black Silver Tabby Spotted
 • Black Smoke
 • Melanistic

Daarnaast zijn er ook niet erkende kleuren en patronen. Deze mogen net als de erkende kleuren, deelnemen aan shows. Alleen komen zij niet in aanmerking voor titels en punten.

 • Snow
 • Blue
 • Cinnamon
 • Marble of Solid (patroon)
Je kan niet bij alle organisaties Savannah katten showen. FIFe, (Felikat en Mundikat etc.) erkennen de Savannah helaas niet, hier kan je je ook niet inschrijven voor show. Alleen bij TICA en WCF word de Savannah wel erkend.

Savannah F5 SBT (Black tabby spotted)

Savannah F7 SBT (Black smoke)