FeLV of kattenleukemie bij katten (Feline Leukemie Virus)
In tegenstelling tot FIV, is FeLV, het Feline Leukemie virus, wel overdraagbaar via speeksel (of snot). Dus wanneer katten elkaar wassen, kunnen ze elkaar besmetten. Ook bijtwonden veroorzaken besmetting met FeLV en kittens kunnen in de baarmoeder besmet raken of via de moedermelk. FeLV is ook via seksueel contact overdraagbaar. Schuilt er ook nog ergens geen gevaar? Ja. Besmetting door het eten uit hetzelfde voerbakje of drinken uit hetzelfde waterbakje is minder voor de hand liggend, omdat het virus slechts kort in leven blijft in de omgeving.
De symptomen van FelV
FeLV komt het meeste voor bij mannelijke katten die tussen de 1 en 6 jaar oud zijn. Katten kunnen na blootstelling aan het virus blijvend geinfecteerd raken. Ze kunnen ook dragers worden van het virus zonder dat ze er zelf ziek van worden en ze kunnen ook een zelf-limiterende infectie doormaken. Dit is afhankelijk van het type virus en ook van de leeftijd en het afweersysteem van de kat.
Symptomen zijn vaak niet echt specifiek: niet willen eten, vermageren, depressie, koorts. Ook zien we vaak tumoren van de lymfeklieren. Omdat het afweersysteem zwak is, zien we ook bijkomende infecties als ontstekingen in de bek of ogen.
Hoe wordt de diagnose FeLV gesteld?
Na een uitgebreid lichamelijk onderzoek en aan de hand van het verhaal van de eigenaar kan het vermoeden van FeLV ontstaan. Met behulp van een FeLV – FIV sneltest en een kleine hoeveelheid bloed kan de waarschijnlijkheidsdiagnose FeLV gesteld worden. Dit onderzoek kan op de kliniek worden uitgevoerd en de uitslag is binnen 10 minuten bekend.
Een positieve uitslag wil echter nog niet meteen betekenen dat de kat de ziekte ontwikkeld heeft. Het kan zijn dat de kat in een acute fase van de infectie verkeert en dat de kat de infectie overwint en niet ziek wordt. Daarom is aan te raden om de test na 3 maanden te herhalen.
Het kan zijn dat uw dierenarts adviseert om ter controle bloed naar een laboratorium op te sturen.
Hoe te handelen wanneer FeLV bij uw kat geconstateerd is?
Omdat FeLV helaas niet te genezen is, is de behandeling gericht op:
- het voorkomen van verspreiding van de ziekte op andere katten
- het voorkomen van secundaire infecties
- het behandelen van optredende secundaire infecties
Het voorkomen van verspreiding van de FeLV infectie naar andere katten
- Alle katten uit het huishouden dienen getest te worden op FeLV.
- Alle FeLV positieve katten dienen absoluut gescheiden gehouden te worden van FeLV vrije katten (let ook op drinkbakken etc.), dus ook de katten die positief getest zijn, maar nog niet ziek lijken!
- FeLV positieve katten mogen niet meer naar buiten om infectie bij katten van andere eigenaren te voorkomen.
- Indien de geïnfecteerde katten nog niet gesteriliseerd/gecastreerd is, dient dat als nog te gebeuren om vechten en eventuele geboorteproblemen te voorkomen.
Het voorkomen van secundaire infecties
- Geef hoog kwalitatieve voeding voor een optimale gezondheid.
- Vermijd het geven van ongekookt voedsel, zoals rauw vlees, eieren en niet gepasteuriseerde melkproducten, het risico op bacteriële en parasitaire infecties via deze voeding is te groot.
- Houd nauwlettend de gezondheid en het gedrag van uw kat in de gaten, waarschuw onmiddellijk uw dierenarts indien er wat aan de hand is.
- Alternatieve geneeswijzen, immunomodulatoren, of antivirale medicijnen hebben geen bewezen positieve effecten op de gezondheid of de levensduur van gezonde geïnfecteerde katten.
- Het is goed om met uw dierenarts halfjaarlijkse controles af te spreken. Daarbij is in ieder geval een uitgebreid lichamelijk onderzoek gewenst, aangevuld met bloedonderzoeken. Bovendien is het verstandig om nauwkeurig het gewicht bij te houden zodat gewichtsverlies tijdig gesignaleerd wordt.
FeLV is dodelijk
Met FeLV besmette katten die daadwerkelijk ziek zijn zullen overlijden: 50% binnen 1 jaar, 90% binnen 3 jaar. Hoe lang een besmette kat nog heeft, hangt af van de symptomen en zijn weerstand. Een besmette kat dien je apart te houden van andere katten (dus ook binnen te houden).
FelV en CatVision
Wij vinden het belangrijk dat al onze katten op FelV getest worden.
Onze fokdieren zijn bij onze dierenarts Negatief getest, Wij fokken uitsluitend met katten die FelV vrij zijn.