TICA Rassstandaard van de Savannah kat

Algemene omschrijving:

De algemene indruk van de Savannah is een lange, slanke, sierlijke kat met opvallend donkere vlekken en andere vette markeringen, op een achtergrond kleur van elke schakering van bruin, zilver, zwart of zwarte-smoke. De Savannah kat is een gedomesticeerd ras dat sterk lijkt op de voorouderlijke Afrikaanse Serval bron, maar is kleiner van gestalte. Aanhankelijk en extravert, met een uitzonderlijk lange nek, benen en lange oren, evenals een gemiddelde lengte staart, is de Savannah zowel ongewoon als prachtig. De Savannah is ook een uitzonderlijk elegant, goed uitgebalanceerde kat met een opvallende kleur en patroon.

Kop: Breed, matig wigvormig met afgeronde contouren.

Langer dan de kop breed is.
Van voren gezien moet het gezicht een driehoek vormen.
De kop is wat kleiner dan in verhouding tot het lichaam. Van opzij gezien is de neus lang met een kleine kin, wat bijdraagt aan het wilde uiterlijk van de kat.
Oren: Groot en alert met een brede basis en iets afgeronde toppen. De toppen van de oren zijn matig behaard aan de binnenzijde. De onderzijde van de oren moeten elkaar, middenvoor op de kop, bijna raken.
Ogen De vorm van de ogen zit tussen ovaal en amandelvormig in. De kleur moet warm geel, groen, goud of caramel bruin zijn.
Nek Zowel dik en gespierd als lang.

Lichaam: Torso Lang en bijna oosters maar dan massiever.

Van opzij gezien vormen de zijkant van borst en flank een lange driehoek. Van voren gezien
lijkt de kat smal als gevolg van de extreme lengte van de poten, de diepte van het lichaam en de lengte van de nek.
Spieren Prominent maar toch smooth. Poten en voeten Sterk en rank, maar toch stevig. De voeten zijn klein, met lange tenen.
Botstructuur Sterk maar toch flexibel.
Staart Stevig, dik en driekwart de lengte van een ‘gewone’ staart. Wanneer de kat alert is moet de staart, at times, naar boven en iets terug over het lichaam gekruld zijn.

Vacht: Kort tot gemiddeld lang en dicht, zacht en weelderig.

Structuur: Kort tot medium van lengte voelt iets ruig aan; een vacht welke opmerkelijke stevigheid en structuur heeft. Ruigere dekharen over een zachter ondervacht, terwijl de stippen een merkbaar zachtere structuur hebben. De vacht is niet overdreven dik en ligt redelijk glad tegen het lichaam aan. Glitter is niet gewenst.
Kleuren: Zwart, bruin spotted tabby, zilver spotted tabby en zwart-smoke. De enige toegestane kleuren zijn de goud tot oranje grondkleur met krachtige donkere vlekken, de zilvere grondkleur met krachtige donkere vlekken, effen zwart en zwart-smoke. Er wordt geen voorkeur gegeven aan de grondkleur van de black/brown spotted tabby’s. Duidelijke vette spots en markings op de tabby’s zijn gewenst. Voorkeur voor ghost markings op de zwarte variatie.

Vacht: Kleuren

Kleur/ Patroon ALLEEN zwart, bruin spotted tabby, zilver spotted tabby, zwart smoke . De enige kleurvariaties die zijn toegestaan zijn de goud tot oranje grondkleur met ‘vette’ zwarte vlekken, de zilvere grondkleur met ‘vette’ zwarte vlekken of helemaal zwart.
In elke variatie zijn zowel de lippen zwart als de opvallende zwarte traanbuis lijnen aan de binnenzijde van elk oog.

Bij spotted Savannahs kan het neusleer zowel steen rood zijn als geheel zwart of zwart met
een licht rode of roze lijn die in het midden naar beneden loopt.
Bij zwarte Savannahs, moet het neusleer helemaal zwart zijn. De voetzolen moeten bij beide kleur variaties steenkool zwart of bruin/ zwart zijn.
De zwarte Savannah moet helemaal zwart zijn. Zwarte vlekken op een zwarte achtergrond is het ideaal. Die vlekken moeten overeenkomstig met de spotted Savannah standaard zijn.
KLEUREN: ALLEEN zwart, bruin spotted tabby, zilver spotted tabby en zwart smoke.

Temperament:

De ideale Savannah is een zelfverzekerde, alerte, nieuwsgierige en vriendelijke kat.
FOUTEN: vlekken, spots die niet zwart zijn elke witte vlek op nek, borst, buik of ander gebied die niet in de standaard omschreven staat
verticaal uitgelijnde vlekken of gestreept tabby patroon gedrongen lichaam kleine oren

Diskwalificatie: extra tenen operatief aangepaste staart.

Puntentelling:

Lichaam:
Torso (8)
Poten (8)
Voeten (4)
Staart (4)
Botstructuur (8)
Spieren (8)

Kop:
Vorm (3)
Oren (7) Ogen (4)
Kin (7) Snuit (7)
Profiel (5)Neus (5)
Nek (2)

Vacht:
Texture (8)
Patroon (8)
Kleur (4)