TICA Rassstandaard van de Savannah kat

Algemene omschrijving:

De Savannah is een vrij grote, lange, slanke, kat met opvallend donkere vlekken op een lichtere ondervacht. De Savannah kat is een gedomesticeerd ras dat sterk lijkt op de voorouderlijke Afrikaanse Serval, maar is rustiger en kleiner van formaat. Met een lange nek en benen, grote oren en een gemiddelde lengte staart. De Savannah is een uitzonderlijk elegant, vriendelijke kat met een opvallende kleur en patroon.

Kop: driehoekvormig met enorme oren.

De vorm: is langer dan de breed, het gezicht vormt een gelijkzijdige driehoek,  gevormd door een horizontale lijn boven de ogen, en de 2 lijnen langs de kaaklijn, met een snuit boven deze driehoek vormen het voorhoofd en oren een rechthoek van de wenkbrauwlijn tot aan de bovenkant van de oren. Het hoofd
is klein in verhouding tot het lichaam.

De oren: Oren zijn opvallend groot en hoog op het hoofd geplaatst. Ze zijn breed met een diepe basis. Ze moeten erg rechtopstaand zijn en hebben afgeronde toppen. De buitenste basis van het oor mag niet lager op het hoofd beginnen dan de hoogte van de ogen. De binnenste basis van de oren is ingesteld dicht bij de bovenkant van het hoofd, ideaal is als er een verticale lijn kan worden getrokken vanuit de binnenste hoek van het oog tot aan de binnenste basis van de oor. Zichtbare ocelli (licht gekleurde vlekken op de achterzijde van het oor) is is gewenst, oorpluimen zijn toegestaan

De ogen: Middelgroot gevormde ogen, bovenzijde van het oog is boemerangvormig (hooded eyes). Ze zijn zo geplaatst dat de binnenste ooghoek parallel loopt met de neuslijn. De onderzijde van de ogen is amandelvormig. De ogen zijn matig diep liggend en hebben een tussenruimte van tenminste 1 oogbreedte. Traansporen zijn zichtbaar langs en tussen de ogen en de neus. Alle oogkleuren zijn toegestaan en niet afhankelijk van de vachtkleur.

De nek: lang en slank.

Lichaam: Lang en gespierd.

Het lichaam: is lang, lenig en gespierd met een diepere borst, sterke schouderbladen en een lichte maar niet extreem opgetrokken buiklijn richting heupen. De heupen en dijen zijn vol en lang en in verhouding van het lichaam.

De poten: Langer dan gemiddeld, goed gespierd, zonder zwaar of fijn te lijken. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. en de voeten zijn ovaal van vorm.

De staart: Stevig, dik en driekwart de lengte van een ”gewone’ staart”. De voorkeurslengte valt net onder de hak. de staart heeft een afgeronde punt.

Vacht: Kort en niet al te dik

Structuur: Kort tot medium van lengte voelt iets grof aan, een vacht welke opmerkelijke stevigheid en structuur heeft. ruwere dekharen over een zachter ondervacht, waarbij de vlekken (spots)  een opvallend zachtere textuur hebben. De vacht is niet overdreven dik en ligt redelijk glad tegen het lichaam aan.

Kleur: Zwart/bruin spotted tabby, zilver spotted tabby, zwart smoke en melanistic. De kleurvariaties die zijn toegestaan, zijn goud tot een koudere grondkleur met ‘vette’ zwarte vlekken, de zilvere grondkleur met ‘vette’ zwarte vlekken of helemaal zwart.

Bij spotted Savannahs kan het neusleer zowel roze zijn als geheel zwart of zwart met een licht roze lijn die in het midden naar beneden loopt.
Bij Smoke Savannahs, moet het neusleer helemaal zwart zijn. De voetzolen moeten bij beide kleur variaties zwart of bruin/ zwart zijn.
De zwarte Savannah moet helemaal zwart zijn. Zwarte vlekken op een zwarte achtergrond is het ideaal. Die vlekken moeten overeenkomstig met de spotted Savannah zijn.

Aftekeningen: Alleen spotted patroon is toegestaan. Duidelijke donkerbruine tot zwarte spots, die rond ovaal of iets lang gestrekt kunnen zijn. Een aantal parallelle strepen loopt over de achterzijde van het hoofd, tot soms over de schouders waar een gespot patroon ontstaat en volgt over de rest van het lichaam. Kleinere spots op de poten en het gezicht. Bij alle varianten zwarte lippen en duidelijk aanwezige traansporen, De voetzolen zijn altijd zwart of bruinzwart.

Fouten

  • Rozetten
  • Spots in een andere kleur als bruin of zwart
  • Witte vlekken op het lichaam
  • Kleine oren
  • Verticale strepen op het lichaam
  • Cobby lichaam (breed lichaam)

Diskwalificatie: extra tenen (polydactyl)

Puntentelling:

Lichaam:
Torso (8)
Poten (8)
Voeten (4)
Staart (4)
Botstructuur (8)
Spieren (8)

Kop:
Vorm (3)
Oren (7)
Ogen (4)
Kin (7)
Snuit (7) Profiel (5)
Neus (5) Nek (2)

Vacht:
Texture (8)
Patroon (8)
Kleur (4)