FIP (Feline Infectieuze Peritonitis)

FIP is een mutatie van het Corona virus. Het feline coronavirus (FcoV) is een onschuldig virus wat alleen wat lichte diarree veroorzaakt. Echter kan het voorkomen dat het virus muteert waardoor de dodelijke variant genaamd FIP kan ontstaan. 80 tot 90% van de hele kattenpopulatie komt in aanraking met het coronavirus in hun leven. Bij slechts 1 tot 3% van al deze katten zal het uiteindelijk kunnen ontwikkelen naar FIP. Wanneer katten eenmaal FIP hebben ontwikkeld was dit tot voor kort altijd een doodsvonnis.

Het FIP virus kan zich in ontstekingscellen binnendringen en zich laten vermeerderen. Hierdoor kan het virus zich makkelijk en snel door het hele lichaam verspreiden. Er ontstaan overal ontstekingen die afhankelijk van de eerst aangedane organen de eerste klachten kunnen opleveren. Gezien dit bij iedere kat anders kan ontwikkelen is een diagnose vaststellen soms lastig.

Katten kunnen het coronavirus uitscheiden via de ontlasting, speeksel en urine. Andere katten kunnen het op hun beurt weer via de bek of neus opnemen. Iedere kat kan dus in contact komen met dit onschuldige coronavirus en daar wat diarree van hebben maar dus niet elke kat ontwikkeld FIP.

FIP zelf is daardoor ook niet besmettelijk.

Er zijn 2 vormen FIP

De natte vorm:
Dit is de acute vorm waarbij kleine bloedvaten vocht gaan lekken en er vrij vocht in de buikholte en/of borstholte ontstaat. Dit vocht is vaak geel en dradentrekkend (ten gevolge van een hoog eiwitgehalte en fibrine). Katten met deze vorm van FIP zijn erg ziek. Ze hebben vaak hoge koorts en een dikke buik. Ze kunnen benauwd zijn als er vocht in de borstholte aanwezig is.
De droge vorm:
Dit is de chronische vorm waarbij er in verschillende organen door het hele lichaam kleine ontstekingshaarden ontstaan. Veel voorkomende organen zijn de lever, de nieren, de ogen en de hersenen.

Symptomen zijn uiteenlopend – niet elk symptoom hoeft voor te komen.

  • Slecht eten
  • Koorts
  • Slechte vacht
  • Lusteloosheid/sloomheid
  • Slechte groei
  • Vermageren
  • Oogontstekingen
  • Dikke volle buik door vocht in de buik
  • Benauwdheid door vocht in borstholte
  • Gele slijmvliezen en huid als de lever is aangetast
  • Braken en diarree
  • Epileptische aanvallen, als er ontstekingen in de hersenen zijn.
  • soms gedragverandering
  • Nystagmusfilm (heen en weer bewegende ogen)

Hoe is FIP te diagnosticeren?

Via bloedonderzoek zijn antilichamen tegen het coronavirus te bepalen. De zogenaamde “titer”. Via deze test is enkel aan te tonen of de kat in aanraking is geweest met het “onschuldige” coronavirus. Niet of het om de gevaarlijke FIP variant gaat. Daarnaast wordt er gekeken naar diverse waardes die de verdenking van FIP vergroten.

  • Gamma globulines
  • Door middel van bloedonderzoek is wel vast te stellen of er sprake is van een chronische ontsteking in het lichaam. Een bepaald deel van de ontstekingseiwitten (met name gamma-globulines) in het bloed zal gaan stijgen. Helaas is dit niet specifiek voor FIP omdat ook bij andere chronische ontstekingen deze fractie verhoogd kan zijn.
  • Anemie (bloedarmoede)
  • Lymfopenie (laag aantal lymfocyten)
  • Hypo albuminemie (laag gehalte aan albumine)
  • Verhoogde Bilirubine, ALAT en Galzuren (leverwaardes)
  • Verhoogde ureum en kreatinine (nierwaardes)

Een combinatie van deze waardes en de symptomen zorgt ervoor dat de verdenking van FIP vergroot word echter is tot nu de diagnose pas definitief te stellen na het doen van autopsie op de organen en weefsel.

Is FIP te behandelen?

Behandeling van FIP was tot op heden nog niet mogelijk. Echter is er door het doen van onderzoek inmiddels een behandeling gevonden die veelbelovende resultaten geeft. Helaas is deze nog niet vrij verkrijgbaar via de dierenarts en daardoor enorm duur. Het proces om het legaal via de dierenarts te kunnen verkrijgen duurt lang.

De onderzoeken zijn gedaan door UC Davis in Amerika. De behandeling is intensief en duurt 12 weken. Na de 84 dagen geldt nog 84 dagen monitoren om te kijken of de kat het goed blijft doen. Na deze periode is de kat genezen verklaard.
Omdat de onderzoeken slechts een aantal jaren bezig zijn is het momenteel nog niet duidelijk of en wat voor bijwerkingen er zijn. Dat heeft uiteraard tijd nodig. Gezien FIP in gevallen van niet behandelen een dodelijke afloop hebben hebben wij zelf ervoor gekozen de “uitdaging” aan te gaan en te kiezen voor het medicijn. Een van onze kittens heeft FIP doorstaan door het medicijn GS-441524, en heeft nu een gelukkig en gezond leven.

Het medicijn GS-441524
Het medicijn GS-441524 is erg duur en nog niet commercieel verkrijgbaar via de dierenarts. De behandeling (de dosis) is afhankelijk van het gewicht van de kat en of de kat neurologische symptomen heeft. Het merk SAK heeft de medicatie die we gebruiken. De behandelduur is 12 weken. Het is een antiviraal middel wat de verdubbeling van het FIP virus stopt. De kat kan daarop de infectie aan. Na 12 weken is de infectie overwonnen en zullen bloedonderzoeken kunnen aantonen dat de waardes hersteld zijn.
We hopen dat het middel GS-441524 in de nabije toekomst voor iedere kat en katteneigenaar verkrijgbaar word.

Het medicijn GS-441524 heeft meerde merknamen, Mutian, Sak, Pine, Brava of Aura. Mutian en Sak scoort het beste. Deze zijn nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar diverse katten eigenaren hebben het probleemloos uit Amerika of China besteld.

De dosering is afhankelijk van het gewicht van het dier. Wanneer het gaat om de droge of natte variant van FIP is minimaal 0,3ml per kilo lichaamsgewicht nodig. De neurologische en oculaire vorm heeft een hogere dosis nodig namelijk vanaf 0,6ml per kilo lichaamsgewicht. Klik hier om het uit te rekenen

Daarnaast is SAK betaalbaarder dan overige merken met dezelfde goede resultaten, staan klaar voor vragen en goede service met de prijs van momenteel vanaf €59 voor een flesje van 16mg/ml tot €89 voor 20mg/ml, allemaal 5,2ml flacons. Die overigens minimaal 2 jaar houdbaar zijn, en 6 maanden na opening.