Hoe vind je een goede Cattery?
Een goede cattery vinden lijkt simpel maar dat is het niet, Helaas zijn er ook fokkers die over de rug van hun dieren geld willen verdienen het is belangrijk dat je je goed verdiept in het ras en de fokkers. Vraag eens rond in je omgeving of zoek eens op Google op catteries in jouw buurt. Je kan ook rondkijken op Facebook, omdat niet alle catteries een website hebben. Een nog betere optie is zoeken via (ras)verenigingen via die vereniging gaan zoeken naar aangesloten catteries.
Wat is het verschil tussen een broodfokker en een cattery?
Een broodfokker doet aan winstmaximalisatie, vermeerderen dus. Een goede cattery richt zich vaak maar op één of 2 rassen en wilt het ras verbeteren. Een poes woont bij een broodfokker als “geldmachine” en bij een goede cattery als huisdier.
Dat betekent dat een goede cattery goed kijkt naar de plus en minpunten van de poes en welke kater daar het beste bij past. Zodat de kittens juist weer beter bij de ras standaard passen dan dat hun ouders doen, een goede cattery wilt dus voor gezond nageslacht zorgen.
”heb geduld en ga zeker niet gehaast opzoek, je geduld wordt beloond door het vinden van een betrouwbare cattery die de rest van jouw kattenlevens betrokken zal zijn”
In ELK ras komen erfelijke ziekten voor, en een cattery test daar regelmatig op. Sommige ziekten komen pas later aan het licht, zodra dat uit een test naar voren komt zullen ze stoppen met het fokken met die poes of kater en ook het nageslacht informeren dat er een verhoogd risico is. Een erkende cattery is dus heel betrokken bij zijn katten en kitten kopers.
Hoe herken ik een goede cattery?
Er zijn verschillende dingen waar je een goede cattery aan ken herkennen.
- De fokker heeft zijn diploma vakbekwaamheid besluit houder van dieren – honden en katten (dit is vanaf 2020 verplicht)
- De fokker is bedrijfsmatig en is ingeschreven bij het KVK hiermee weet je dat de fokker in het bezit is van de juiste diploma’s en belasting afdraagt.
- De fokker is enthousiast over het ras en zijn cattery en zal je er graag meer over willen vertellen en laten zien.
- De fokker zal je met plezier een rondleiding geven door de Cattery.
- De fokker heeft zijn dieren op de eerste plaats als huisdieren.
- De cattery is ingeschreven bij een (ras)vereniging.
- De fokker is open in de manier waarop zij fokken en waarom ze dat doen.
- De fokker kijkt de stambomen van de ouder(s) goed na om te voorkomen dat er kittens worden geboren met een hoog inteelt percentage.
- De fokker gaat meestal een of meerdere keren per jaar naar shows. Hier krijgen ze een objectief rapport van (inter)nationale keurmeester. Hierin wordt aangegeven op welke punten de poes of kater voldoet aan de ras standaard en welke punten verbeterd kunnen worden.
- De fokker heeft de kater niet zonder toezicht tussen te poezen (dit om te voorkomen dat de poezen te vaak gedekt worden)
- De fokker zal per poes ongeveer één nestje per jaar hebben en elke poes daarmee voldoende tijd geven om te herstellen.
- De koper mag regelmatig langskomen voordat het kitten gaat verhuizen, ook zal de fokker regelmatig foto’s en video’s sturen.
- De fokker zal ook vragen stellen aan de koper, woonsituatie, meerdere dieren, werk etc.
- De fokker test zijn ouderdieren op erfelijke aandoeningen maar ook op FiV en FeLV.
- De fokker houd graag contact met zijn kopers.
”Een goede cattery focust niet op méér katten op de wereld zetten, maar op betere katten”
Waar je op kan letten tijdens het bezoek
Als je op bezoek gaat zal je ongetwijfeld gelijk verliefd worden op de katten of kittens, neem echter ook een momentje om op een aantal andere dingen te letten.
- De ruimte is schoon, ruikt fris en heeft veel plekjes en speelgoed voor zijn katten beschikbaar.
- De ouderdieren en kittens in huis zijn nieuwsgierig en komen jou onderzoeken.
- Kittens en katten zien er gezond uit.
- De fokker geeft jou inzicht en uitleg over de testen die gedaan zijn bij de ouders.
- Je krijgt het gevoel dat ze alles doen in naam van de liefde voor hun dieren!
Als er kittens aanwezig zijn
- Dan zou de moeder bij hun moeten zitten, of de mogelijkheid hebben naar haar kittens te gaan (in de ren te kunnen springen).
- De kittens groeien op in een huiselijke sfeer en NIET in een aparte kamer of schuur.
- Kittens worden goed gesocialiseerd. Dit is niet altijd direct te zien maar kan je wel naar vragen. Denk aan regelmatig optillen, knuffelen, voelen aan pootjes, oortjes, oogjes schoonmaken, nageltjes knippen, aan huiselijke geluiden laten wennen (stofzuiger, afwasmachine, muziek, tv)
- De cattery zal een kitten niet spontaan mee naar huis geven als je voor de eerste keer op bezoek komt.
Een eerste bezoek is vaak vrijblijvend zodat je een goede indruk hebt of je daar een kitten wilt kopen. Dit werkt echter twee kanten op. De cattery kan ook besluiten dat ze liever geen kitten aan jou willen verkopen. Je zult tijdens een bezoek daarom vaak ook wat over jezelf vertellen en waarom jij een gouden mandje hebt voor een kitten.
Zakelijke afspraken
Dan zijn er vaak nog een aantal zakelijke of administratieve afspraken:
- Er wordt gewerkt met een contract en garanties.
- Kittens worden geënt, gechipt en krijgen een paspoort en gezondheidsverklaring van een dierenarts voordat ze verhuizen.
- Een cattery heeft regelmatig een fokverbod op zijn kittens. Niet elk kitten is geschikt voor de fok!
- Er is vaak een eis dat de kat in zijn nieuwe huisje niet vrij naar buiten gaat.
- In België moeten de kittens vóór verhuizing gecastreerd/gesteriliseerd zijn.
Uiteraard zullen sommige catteries hier iets van afwijken. Maar dan heeft u wel een goede richtlijn. Als je over een punt twijfelt kan u daarover altijd het gesprek openen met een cattery. Een goede cattery zal jouw vragen altijd willen beantwoorden, zij hebben liever een goed geïnformeerde kitten koper dan iemand die een gehaaste beslissing maakt en er op het laatste moment wellicht vanaf ziet.
”Let wel op met catteries die alleen maar slecht praten over andere catteries, dit is meestal afgunst van de concurrentie. ga zelf bij de cattery kijken en trek hieruit je eigen conclusie”