DE KURILIAN BOBTAIL

Een geweldige huisgenoot met een gouden karakter,
en een kort staartje.

Rasbeschrijving

De Kurilian Bobtail is een natuurlijk ras dat zich heeft gevormd op de Kuril Islands, een eilandengroep tussen Rusland en Japan. Rond 1950 zijn de eerste Kurilian Bobtails met de boot naar Rusland gehaald om daar als huisdier gehouden te worden en in 1980 werd de Kurilian Bobtail erkend als ras. De eilanden liggen zeer afgelegen in een vulkanisch gebied, waar in de winter barre weersomstandigheden heersen.

Op de Koerilen eilanden leven deze katten nog steeds in het wild, ze leven daar in familiegroepen. Waar zijn op elkaar zijn aangewezen om te overleven, de groep is dan ook zeer hecht en erg sociaal. De Kurilian Bobtail houd van jagen en vissen.

Doordat het een natuurlijk gevormd ras is zijn er weinig erfelijke ziektes bekend en is het ras gezond en sterk. Kurilian Bobtails worden gemiddeld 15 tot 20 jaar oud.

Er zijn twee varianten van het ras, de KBL (Kurilian Bobtail langhaar) en de KBS (Kurilian Bobtail korthaar).

Naast de prachtige verschijning van het ras hebben ze ook nog eens een geweldig karakter! De Kurilian Bobtails zijn katten die zich makkelijk aan hun omgeving aanpassen, ze kunnen over het algemeen met alle huisdieren en ook met kinderen.

RASSTANDAARD

ONS KITTENBELEID

ONZE CATTERY

ALLES OVER DE STAART

Geschiedenis

De Kurilian Bobtail is een van de weinige inheemse Russische rassen. Om de oorsprong en originaliteit van deze katten te begrijpen, moet u verwijzen naar de naam van het ras, bobtails zijn katten met korte staarten. Dit is hun belangrijkste onderscheidende kenmerk. Er zijn verschillende soorten bobtails: Kurilian, Bobtail, Japanse Bobtail, Amerikaanse Bobtail, skiff-toy-bob en de Pixie-bob. Al deze rassen onderscheiden zich door hun verkorte staart, maar ze hebben allemaal een andere lengte en vorm van de staart.

Voordat felinologen zich op de kortstaartige katten van de Kuril-eilanden gingen richten, werd het ras in natuurlijke omstandigheden gevormd. Het klimaat in deze gebieden kan worden omschreven als koud, vochtig en winderig in het algemeen een ruwe habitat. Onder dergelijke omstandigheden overleefden de sterkste individuen en zetten het ras voort, dat zich onderscheidde door fysieke kracht en uithoudingsvermogen,  alsmede het bezit van jachtvaardigheden en een hoge intelligentie. Zo ontstonden na verloop van tijd deze kleine “lynxen”  geboren rattenvangers en vissers, maar ook zeer sociale katten die van aandacht houden.

 Door hun ruwe habitat zijn deze katten sterke gespierde dieren, met lange massieve achterpoten.

Volgens meer nauwkeurige gegevens zijn Kurilian Bobtails aan het eind van de jaren ’80 ingevoerd vanaf de zuidelijke eilanden van de Archipel – Iturup en Kunashir. We kunnen gerust zeggen dat het ras nog vrij jong is, maar desondanks is het ras er al in geslaagd een tamelijk lange en bewogen weg te gaan om aan officiële raskatten tentoonstellingen mee te doen, en de verdiende aandacht en bewondering te krijgen van kattenliefhebbers zowel in Rusland, als in Europa en Amerika.

Het karakter en verzorging

De Kurilian Bobtail is erg vriendelijk en aanhankelijk maar ook zeker speels en ondernemend, ze kunnen zich erg hechten aan hun eigenaren en zitten graag op schoot, ook zijn ze graag in de buurt van hun eigenaar. Het zijn daarnaast ook echte gezinsdieren die goed om kunnen gaan met een druk huishouden en andere dieren, en zijn niet snel onder de indruk.

Vanwege de wilde aard van de Kurilian Bobtail is het een echte jager. Ze staan bekend om hun eersteklas capaciteiten om bijvoorbeeld ratten te vangen, deze jagerscapaciteiten hebben deze dieren van hun voorouders overgenomen. Op de Koerilen eilanden jaagde de Kurilian Bobtail ook op slangen, hazen en eekhoorns. Maar ze jaagden niet alleen op land, ze kunnen ook uitstekend vissen.

De Kurilian bobtail heeft weinig vacht verzorging nodig, een keer per week kammen is voldoende.

Het uiterlijk

Het uiterlijk van de Kurilian Bobtail is compact en gespierd, het gewicht en de grote van de kat verschilt tussen de mannetjes en vrouwtjes. De mannetjes wegen meestal tussen de 5 en 10 kilogram, waar de vrouwtjes lichter zijn tussen de 3,5 en 6 kilogram.

Het lichaam van de Kurilian Bobtail is compact, maar heeft een forse uitstraling. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de Kurilian Bobtail een krachtige sprong heeft. De kop is wigvormig en redelijk groot met bolle wangen. Zijn oren staan hoog op zijn kop en zijn van middelmatige grootte.

Het meest opvallende aan de Kurilian Bobtail is zijn staart, elke staart is uniek, als het ware een soort vingerafdruk. Sommige Kurilian Bobtails hebben veel bochten wat een soort spiraal creëert,  anderen zijn wat minder krullend en vormen bijvoorbeeld een haak of een korte bocht.

De vacht komt in twee varianten voor, zowel kortharig als langharig. De kortharige variant heeft een staart tussen de 3 en 8 centimeter. Voor de langharige variant is dit tussen de 8 en 10 centimeter.

 • Hoofd
  Is groot, afgerond. licht profiel, brede snuit met een stevige kin.
 • Oren
  Medium, laag aangezet, breed aan de basis en lopen puntig toe.
 • Ogen
  Groot, walnootvormig en staan iets schuin.
 • Lichaam
  Fors, gespierd en compact.
 • Poten
  Sterke krachtige poten, de achterpoten zijn langer dan de voorpoten.
 • Staart
  Bestaat uit enkele knikken. met een lengte van 3 tot 8 cm, de vacht is langer op de staart (pom-pommetje)
 • Vacht
  Halflang, zijdezacht en weinig ondervacht, de staart heeft een pluim en tussen de tenen hebben ze haar borsteltjes.
 • Kleur
  Alle kleuren en patronen zijn toegestaan met uitzondering met colorpoints, chocolate, cinnamon, fawn, lilac en dezelfde combineert met wit.

Kurilian bobtail in onze Cattery

Wij zijn een Cattery die de gezondheid van de katten voorop zet. Hiermee wordt gekeken naar erfelijke ziektes, maar ook naar bloedlijnen, karakter en voorouders, voor een nieuw ras als de Kurilian Bobtail is het van belang om deze bloedlijnen bewust te kruisen en hiermee gezonde kittens voort te brengen.

In een land als Nederland zijn er weinig Kurilian Bobtail fokkers, er is dus een grote kans dat ze familie van elkaar zijn, Een stamboom is hiervoor het perfecte hulpmiddel, hiermee is te controleren of de katten in eerdere generaties aan elkaar verwant zijn.

Onze Kurilian Bobtail poezen mogen maximaal een nestje per jaar krijgen, wij kiezen ervoor om meerdere Kurilian bobtails te hebben met verschillende bloedlijnen. Onze katten leven als (huisdier) bij ons, de kittens groeien op in huiselijke sfeer en worden met liefde grootgebracht.Onze kater helpt ook mee met de opvoeding van de kittens, persoonlijk vinden wij dit prachtig om te zien.

Ook hebben wij een leuke Facebook groep opgericht voor Kurilian bobtail liefhebbers en fokkers, Deze groep is opgericht om de bekendheid van de Kurilian Bobtail in Nederland te vergroten, maar ook om ervaring en kennis met elkaar te delen.

Andere Catteries

Wij kiezen ervoor om NIET met de twee Kurilian Bobtail fokkers te werken in Nederland, omdat wij een andere visie hebben op het fokken van katten. Ook houden wij NIET van verkeerde informatie, pesterijen en valse insinuaties, daarom distantiëren wij ons van deze twee fokkers!

Wij werken wel met andere Kurilian Bobtail fokkers samen om zo het ras te verbeteren en telkens betere exemplaren te fokken, wij werken alleen met catteries samen die op een eerlijke en correcte manier fokken.  Als er geen kittens beschikbaar zijn of als onze wachtlijst vol is, dan helpen we u graag om een Kurilian Bobtail te vinden bij een andere betrouwbare fokker.

Omdat er zo weinig Kurilian bobtail fokkers in Nederland zijn en het ras nog erg onbekend is, worden onze kittens verkocht aan liefhebbers & fokkers, maar ook aan opstartende verantwoordelijke catteries, wij ondersteunen nieuwe fokkers hier graag in.