DE KURILIAN BOBTAIL

Een geweldige huisgenoot met een gouden karakter,
en een kort staartje.

Kurilian bobtail

Rasbeschrijving

De Kurilian Bobtail is een natuurlijk ras dat zich heeft gevormd op de Kuril Islands, een eilandengroep tussen Rusland en Japan. Rond 1950 zijn de eerste Kurilian Bobtails met de boot naar Rusland gehaald om daar als huisdier gehouden te worden. De eilanden liggen zeer afgelegen in een vulkanisch gebied, waar in de winter barre weersomstandigheden heersen.

Op de Koerilen eilanden leven deze katten nog steeds in het wild, ze leven daar in familiegroepen. Waar zijn op elkaar zijn aangewezen om te overleven, de groep is dan ook zeer hecht en erg sociaal. De Kurilian Bobtail houd van jagen en vissen.

Doordat het een natuurlijk gevormd ras is zijn er weinig erfelijke ziektes bekend en is het ras gezond en sterk. Kurilian Bobtails worden gemiddeld 15 tot 20 jaar oud.

Er zijn twee varianten van het ras, de KBL (Kurilian Bobtail longhair) en de KBS (Kurilian Bobtail shorthair).

Naast de prachtige verschijning van het ras hebben ze ook nog eens een geweldig karakter! De Kurilian Bobtails zijn katten die zich makkelijk aan hun omgeving aanpassen. Ze kunnen met alle huisdieren en ook met kinderen.

RASSTANDAARD

ONS KITTENBELEID

ONZE CATTERY

ALLES OVER DE STAART

ALLES OVER DE STAART

Karakter en bijzonderheden

De Kurilian Bobtail heeft een zeer vriendelijke karakter, is aanhankelijk en heeft een groot aanpassingsvermogen. Ze houden ervan om geknuffeld te worden en  kunnen goed overweg met andere huisdieren. De Kurilian Bobtail is een echte jager en is niet snel onder de indruk. De vacht heeft niet veel verzorging nodig, een keer in de week borstelen is voldoende.

Het kenmerk van dit ras is de korte staart, als gevolg van de extreme kou is deze staart veranderd in een stompstaart. De katten worden dus geboren met deze korte staartjes. Ze hebben een sterk kort gebouwd lichaam en lange sterke achterpoten waar ze goed mee kunnen springen.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Is groot, afgerond. licht profiel, brede snuit met een stevige kin.
 • Oren
  Medium, laag aangezet, breed aan de basis en lopen puntig toe..
 • Ogen
  Groot, walnootvormig en staan iets schuin.
 • Lichaam
  Fors, gespierd en compact.
 • Poten
  Sterke krachtige poten, de achterpoten zijn langer dan de voorpoten.
 • Staart
  Bestaat uit enkele knikken. met een lengte van 3 tot 8 cm, de vacht is langer op de staart (pom-pommetje)
 • Vacht
  Halflang, zijdezacht en weinig ondervacht, de staart heeft een pluim en tussen de tenen hebben ze haar borsteltjes.
 • Kleur
  Alle kleuren en patronen zijn toegestaan met uitzondering met colorpoints, chocolate, cinnamon, fawn, lilac en dezelfde combineert met wit.

Kurilian bobtail in onze Cattery

Wij zijn een Cattery die de gezondheid van de katten voorop zet. Hiermee wordt gekeken naar erfelijke ziektes, maar ook naar bloedlijnen, karakter en voorouders, voor een nieuw ras als de Kurilian Bobtail is het van belang om deze bloedlijnen bewust te kruisen en hiermee gezonde kittens voort te brengen.

In een land als Nederland zijn er weinig Kurilian Bobtails, er is dus een grote kans dat ze familie van elkaar zijn, Een stamboom is hiervoor het perfecte hulpmiddel, hiermee is te controleren of de katten in eerdere generaties aan elkaar verwant zijn.

Onze Kurilian Bobtail poezen mogen maximaal een nestje per jaar krijgen, onze katten leven als (huisdier) bij ons, de kittens groeien op in huiselijke sfeer en worden met liefde grootgebracht. Onze kater Orion helpt ook mee met de opvoeding van de kittens, persoonlijk vinden wij dit prachtig om te zien.

Ook hebben wij een leuke Facebook groep opgericht voor Kurilian bobtail liefhebbers en fokkers, Deze groep is opgericht om de bekendheid van de Kurilian Bobtail in Nederland te vergroten, maar ook om ervaring en kennis met elkaar te delen.

Andere Catteries

Wij kiezen ervoor om NIET met de twee Kurilian Bobtail fokkers te werken in Nederland, omdat wij een andere visie hebben op het fokken van katten. Ook houden wij NIET van verkeerde informatie, pesterijen en valse insinuaties, daarom distantiëren wij ons van deze twee fokkers!

Wij werken wel met andere Kurilian Bobtail fokkers samen in Nederland en in het buitenland om zo het ras te verbeteren en telkens betere exemplaren te fokken, wij werken alleen met catteries samen die op een eerlijke en correcte manier fokken.  Als er geen kittens beschikbaar zijn of als onze wachtlijst vol is, dan zullen wij met het volste vertrouwen deze catteries aanraden.

 

Kurilian bobtail
Kurilian bobtail