Het legende van de Kurilen

In de oudheid op de verre en onbekende eilanden in de Stille Oceaan leefden er mensen die zichzelf de Ainu noemden. Ze noemden de outlanders die naar hun oevers de “Kuru” kwamen. In de Ainu-taal betekende dit “de man die uit het niets kwam.” En de Ainu ontvingen de naam “het Kuril-volk” en later werd de archipel bekend als “de Kuril” eilanden.”

Dit verre en mooie land van pittoreske bergen, watervallen, vulkanen en warmwaterbronnen herbergde veel verschillende soorten dieren, vogels en vissen. Het klimaat op de eilanden is erg streng. In de winter zijn er vorst van -10 tot -20 met sneeuwstormen en stormen, en in de zomer bereikt de temperatuur +10 – +15 met mist. Aardbevingen komen vaak voor. Niettemin werden de eilanden geleidelijk geregeld door de Russen en Japanners die gewend waren aan moeilijkheden klimaten. Bobtail-katten zijn daar ook verschenen.
Er zijn verschillende versies over de oorsprong van de Kurilian bobtails. Hier is een van hen …

Er woonden eens in Engeland Bobtail-katten. Dit ras heette de Manx. Vissers en reizigers namen deze sterke en dappere katten mee naar zee om scheepsratten te vangen. Varen langs de verre kusten, zeilers verankerde daar en mengde zich met de manier van leven van de lokale bevolking. Curious Manxes maakte ook kennis met de manier van leven van andere katten. Om deze reden groeiden de meeste of de andere kortstaartige katten voornamelijk op eilanden en kustgebieden op. In verschillende delen van de wereld kregen ze verschillende namen en verwierven ze hun eigen onderscheidende kenmerken. Tijdens jarenlange kruisingen met lokale dieren verschenen onderscheidende aspecten van de Koerilen, Japanse, Karelische en Amerikaanse bobtails. Maar één ding hebben ze gemeen: in plaats van de gebruikelijke lange staarten pronken ze met de korte staarten. Elke kleine staart is uniek als een vingerafdruk. Sommige lijken op spiralen, sommige opgerichte haken en andere bochten als een korte slang. Moderne felinologen noemden ze: spiraal, stronk, enz. en keurden de lengte goed van 3 tot 8 wervels.
Ongeacht het geslacht zijn de Kurilian bobtails eersteklas ratten vangers en jagen op verschillende kleine dieren, het zit in het bloed van hun voorouders, en uw huisdier zal gebruik maken van zijn aangeboren capaciteiten. Op de Koerilen-eilanden kunnen Bobtail-katten talloze grote ratten en muizen vangen. En deze katten vangen ook gemakkelijk slangen, hazen, eekhoorns, enz. Bovendien zijn Bobtail-katten professionele vissers.

Sterker nog, de tijd van het paren gaan de Kurilian Bobtails weken lang ver weg van menselijke woningen en bouwen ze nesten. Er is waargenomen dat op de eilanden een kater zijn hele leven trouw blijft aan zijn vrouwtje. Misschien komt dit door het feit dat in hun natuurlijke habitat het nesten van de Kurilian bobtails 2-3 kittens en meestal katers zijn. Er zijn dus veel minder poezen op de eilanden. De Kurilian bobtails voeden hun kittens samen op. Het zijn zeer verantwoordelijke ouders. Beide ouders zorgen voor voeding, hygiëne, het overdragen van jacht- en vistechnieken.

Het eerste dat bezoekers van de Kurilian eilanden verbaasde, is hun unieke vriendelijke aard , De Kurilian bobtails zijn buitengewone dieren vergelijkbaar met huisdierenlynxen, springen als hazen, loyaal als honden en zachtaardige katten konden niemand onverschillig laten. Toen ze naar het vasteland van geologen vertrokken, namen wetenschappers en toeristen deze fantastische katten mee. De belangstelling voor dit ras is toegenomen. Ze werden opgemerkt door Russische fokkers en kattenliefhebbers.
In 1991-1992 maakten de felinologen Tatjana Bocharova en Liliya Ivanova verschillende reizen naar de eilanden Iturup, Kunashir en Shikotan. Ze brachten prachtige Kuro- Chinese bobtails met zich mee waarmee ze het fokwerk op reis en erkenning van dit Russische inheemse ras in de wereld initieerden.

In 1996 werd de standaard van de Kurilian Bobtail goedgekeurd door de World Cat Federation (WCF) en in 2002 werd de standaard aangenomen in de Internationale Federatie van Europese kattenliefhebbers (FIFE). Sinds die tijd hebben de Kuril bobtails het recht verworven om deel te nemen aan internationale tentoonstellingen en de harten van kattenliefhebbers te winnen op het officiële niveau. Ze concurreren niet alleen met Bobtail-rassen, zoals de Manx, de Amerikaanse Bobtail, de Japanse Bobtail, de Mekong Bobtail, de Pixie-bob, enz. De Kurilian Bobtails concurreren vrij zelfverzekerd met de katten met prachtige staarten: Zoals de Perzische, de Maine Coon, de Exot, de Abessijn, de Ragdoll, de Birmaan, etc.

De belangstelling voor dit ras neemt elk jaar toe. En dit is begrijpelijk omdat ze een exotische uiterlijk hebben. Kurilian bobtails zijn de katten met een geweldige persoonlijkheid. Ze hebben een zeer uitgebalanceerd karakter. Kurilian bobtails zijn erg speels maar niet-destructief. Het zijn niet-hyperactieve en niet-vocale katten. Het zijn zeer intelligente katten. Kurilian bobtails zijn erg sociaal en passen zich goed aan de nieuwe plaatsen, mensen en andere huisdieren aan. Deze katten zijn zeer zachtaardig en liefdevol. Ze zijn zeer toegewijd aan hun eigenaars. Dit is absoluut een van de favoriete kattenrassen onder de hondenliefhebbers.