DNA testen (erfelijke aandoeningen)

DNA testen zijn erg belangrijk bij katten, Helaas komen er bij elk ras erfelijke aandoeningen voor ook bij de Kurilian Bobtail.

Ook al komen er bij de Kurilian Bobtail weinig erfelijke aandoeningen voor dit kan altijd in de lijn zitten. Als je de katten niet test kan je nooit met zekerheid zeggen dat je lijnen vrij zijn van erfelijke aandoeningen. Een aangeboren afwijking kan namelijk erfelijk worden als je hiermee door fokt.

  • DNA – Al onze katten zijn volledig DNA getest op erfelijke aandoeningen

  • FiV – Al onze katten zijn getest op FiV

  • FeLV – Al onze katten zijn getest op FeLV

Een erfelijke aandoening is een ziekte of afwijking die van generatie op generatie kan worden doorgegeven door een afwijking (mutatie) in de genen.

Waarom testen?

Helaas vind sommige fokkers het nodig om hun katten niet te testen omdat de vereniging dit niet verplicht, GEEN EEN vereniging verplicht fokkers op het testen van erfelijke aandoeningen, Dit blijft altijd eigen keuze van de fokker. 

  • Belangrijk – een aangeboren afwijking kan erfelijk worden

  • Verantwoordelijk – Een verantwoordelijke fokker test zijn ouderdieren

  • Zekerheid – Je weet dan zeker dat je met gezonde lijnen fokt

Wij hebben onze Kurilian Bobtails volledig DNA laten testen omdat wij zeker willen zijn dat wij met gezonde lijnen fokken, En zo het ras gezond houden. Onze katten zijn vrij (N/N) van erfelijke aandoeningen.

PKdef

N/N

PKD

N/N

HCM

N/N

FiV & FeLV

N/N

VHL Genetics

Van Hearingen Laboratorium

Combibreed