Over de staart van de Kurilian bobtail

Het fenomeen van de Kurilian Bobtail zit in de staart elke Kurilian bobtail heeft een unieke staart. De staart zou je pompon kunnen noemen voor zijn uiterlijk. Maar zijn structuur kan verschillen. De beste manier is om te zeggen “korte staart”, “gedraaide” of “spiraalvormige staart”. Het is absoluut onmogelijk om twee identieke staarten te vinden. De staart dient voor katten als menselijke vingerafdruk, de staart is zo individueel. Zo’n verscheidenheid aan staarten geeft nog meer charme aan dit ras.

Goedgekeurd op 16-17 juni 2001, in Moskou door het Internationale Collegium van deskundigen-felinologen, beschrijft de huidige standaard de staart als kort in de vorm van “Snag”, “spiraal”, “obstakel” of “vertraagde bobtail”, die pluizig is. De zichtbare lengte (zonder haar) bedraagt 3 tot 8 cm. De staart bestaat uit 2 tot 10 wervels, vele malen geknikt in verschillende richtingen en met verschillende mate van articulatie. De expert moet ook de zichtbare lengte van de staart, de hoeveelheid wervels, de rondingen en hun hoeken, de flexibiliteit of de stijfheid van de wervelverbinding vaststellen. De fokkers verdelen de staarten meestal in relatieve vormen om hun dieren te beschrijven.

“De Spiraal”

Dit type staart is het mooiste en heeft de voorkeur. Deze staart bestaat uit 5 tot 10 wervels die vervormd zijn op de manier dat ze scherpe hoeken vormen in hun kruispunten. Door deze scherpe hoeken kan de staart oprollen. ”De spiraal” kan eruit zien als een vishaak.

“spiraal” gedraaid naar opzij en naar beneden

Kurilian bobtail staart

”De vishaak” naar voor en terug naar achteren

Kurilian bobtail staart

“spiraal” gedraaid naar opzij en naar achteren

Kurilian bobtail staart

De kruispunten van de wervels kunnen soepel of halfstijf zijn. Het kan ook de combinatie van soepele en stijve delen zijn. In dit geval is de kat in staat om te kwispelen met één of meerdere secties van zijn staart. Dergelijke staarten kunnen lang genoeg zijn als de wervels niet zo vervormd zijn. Tegelijkertijd camoufleren halflange haren de staartlengte met haar. De kortharen met een spiraalvormige staart zien er erg bijzonder uit, als de staartgrootte in goede verhouding staat tot het lichaam.
Het fokken van de spiraalvormige of vishaakvormige staart met of hun nauwe ligging langs het heiligbeen is ook mogelijk. Dan is het moeilijk om de werkelijke lengte van de staart te meten, dit geldt vooral voor de korte spiraalvormige staart.

“De Snag”

Deze staartvorm bestaat meestal uit 2 tot 8 wervels, die sterk vervormd zijn alsof ze ertussen steken. Het wervelgewricht is stijf, de knikken zijn als knoppen te voelen.

 Korte staart “snag”

Kurilian bobtail staart

 “snag” in de vorm van een spiraal

Kurilian bobtail staart

  “snag” met uitgroei

Kurilian bobtail staart

Het korte “Snag” bestaat meestal uit 2 of 3  stijve wervels. De aanwezigheid van een huidzakje op zo’n staart kan getuigen dat het leggen van de wervels bedoeld was voor grotere lengte. Maar om een of andere reden zijn de wervels tijdens het proces van embryogenese geresorbeerd of gewoon vervormd. De wervels van zo’n staart kunnen oprollen, maar het is onmogelijk om de richting te bepalen van de staart door een zeer nauwsluitende vorm. Soms eindigt zo’n “Snag” met 1 of 2 wervels, die dun genoeg zijn en opzij staan. Zoals vaak het geval is, houden de wervels van de zogenaamde “snag met uitgroei” een gedeeltelijke flexibiliteit.
Het is moeilijk om het exacte aantal wervels te tellen, omdat vaak alleen de uitgroei te voelen is. De expert kan dus per ongeluk op het resultatenblad aangeven dat de staart slechts uit 1 wervel bestaat. De situatie kan worden verduidelijkt bij het vinden van de staartbasis of het hebben van een roentgenogram. In alle gevallen moet de expert/fokker zeer ervaren zijn.

“Whisk”

”de wisk ”Deze staartvorm bestaat uit 5 tot 15 wervels. De lengte loopt meestal tot 5 tot 13 cm of 2/3 van de normale staartlengte. De wervels buigen onder een stompe hoek, in sommige kruispunten van de staart kunnen ze gedeeltelijk flexibel zijn. De wervels kunnen één of twee sterk geprononceerde knikken vormen. Een dergelijk type “Whisk” zal er zigzaggend uitzien. De staart van half langhaar is meestal pluizig en staat in verhouding tot het lichaam. Maar dezelfde staart van kortharen kan er enigszins absurd uitzien.
De standaard die momenteel van kracht is, staat deze vorm van staarten toe. Maar een expert moet vaststellen dat de lengte meer dan 5 cm is en dat de staart niet in harmonie is met het lichaam.

Kurilian bobtail staart
Kurilian bobtail staart

“Vertraagde bobtail”

Deze vorm van staart begint als een (normale) vorm, hij is recht en vrij van knikken voor de 5 tot 7 wervels, maar hij eindigt met een haak die bestaat uit enkele geknikte wervels van verschillende graad van articulatie. Onderaan staat de haak voor een spiraal of een zigzag. De afwisseling van gebogen en rechte delen maakt vreemde combinatie, het is vooral typisch voor de eerste nakomelingen van vrouwelijke katten met een normale staart. Een knik in de eerste wervel kan met de leeftijd verschijnen, dan wordt de staart naar boven gericht en vormt zo een zogenaamde “eekhoornstaart” De “vertraagde bobtail” is een fout. De overmatige lengte van het rechte stuk staat voor de lichamelijke afwijking van een raskat. Vandaag de dag gebruiken de fokkers dergelijke katten voor het fokken, als de dieren van grote waarde zijn als een originele kleur of nieuwe bloedlijn drager. De inteelt met dergelijke katten is ongewenst, omdat er een risico bestaat op het krijgen van kittens, ook met vertraagde of te lange staarten. Zulke katten mogen geen titels krijgen, zelfs niet als hun staart binnen de toegestane lengte blijft.

Kurilian bobtail staart

Wij willen de de onderstaande fokkers bedanken voor hun inspanningen om een duidelijke uitleg te geven over de staart van de Kurilian bobtail. Tekening: Ekaterina Grosheva en Julia Melukova  Tekst: Svetlana Ponomareva en Julia Melukova