Kurilian Bobtail (KBS/KBL)

Algemene beschrijving:

De Kurilian Bobtail-korthaar (KBS) is een natuurlijk ras, dat sporen nalaat naar zijn voorouders naar het Russische schiereiland Kamtsjatka, de Koerilen en het eiland van Sakhalin. Deze kat heeft aanzienlijke uitstraling en staat bekend om zijn pom-pom-achtige staart. De Kurilian Bobtail Longhaar (KBL) is de semi-langharige versie van de ras.

De Kurilian Bobtail is een van nature voorkomende kortstaart kat met een compacte lichaam. De indruk die je krijgt bij het bekijken van de Kurilian Bobtail is gezondheid en kracht. Dit ras staat bekend als een geweldige jager en visvanger, ze zijn aanhankelijk en actief en zijn graag in het gezelschap van hun mensen.

Hoofd: Grote, gematigde gemodificeerde wig met afgeronde contouren, breed ter hoogte van het jukbeen

Ogen: Walnoot ovaalachtige vorm aan de bovenkant en rond aan de onderkant. In een lichte hoek tussen de basis van het oor en het puntje van de neus. Een oogbreedte uit elkaar, matig groot. Alle oogkleuren zijn toegestaan en niet afhankelijk van de vachtkleur, witte katten kunnen blauwe ogen of odd eye hebben.

Oren: Middelgroot, breed aan de basis, en iets naar voren hellend. De afstand tussen de oren is gelijk aan de breedte aan de basis van het oor. De oren zijn driehoekig van vorm, en hebben afgeronde toppen.

Kin: goed ontwikkelde brede kin. Een beetje afgerond in het profiel.

Profiel: plat tot altijd zo licht afgerond voorhoofd met een lichte dip bij de ogen en een rechte neus.

Lichaam: Gemiddeld tot groot, compact

Lichaam: Is compact, de borst is breed. Rug mag licht gebogen zijn, heupen zijn iets verhoogd. Vrouwtjes zijn duidelijk kleiner zijn als katers.

Poten: De poten zijn van middelmatige lengte en zijn stevig, de achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. en de voeten zijn rond/ovaal van vorm, de poten vormen bijna een vierkant met het lichaam.

Staart: Bestaat uit een of meer knikken of bochten of een combinatie daarvan, en verschijnt als een pom-pom staart zichtbare staartlengte met de vacht is van 3 tot 8 cm voor de korthaar en tot 10 cm voor het (KBL). Kan stijf of flexibel zijn of een combinatie van beide (gedeeltelijk stijf, gedeeltelijk flexibel). Omvang en vorm van de staart moeten correct zijn met het algemene uiterlijk van de kat. De staart bestaat uit ten minste 2 wervels, met ten minstens één knik of bocht of een willekeurig aantal combinaties

Vacht: zacht en pluizig 

Lengte: (KBS): korte haren op het lichaam en op de staart. (KBL): Semi-lange haren, teenpluimen en kraag zijn wenselijk de staart is vol en pluizig.

Textuur: (KBS): zacht, zijdeachtig, ligt glad tegen het lichaam aan, de ondervacht is matig van dikte. (KBL): Fijne, zijdeachtige vacht, ligt redelijk glad tegen het lichaam aan, de ondervacht is dikker als bij de KBS

Kleur: Alle traditionele kleuren zijn toegestaan. Elke hoeveelheid wit is toegestaan, inclusief maar niet beperkt tot: bles, medaillons, borst, buik, poten op elke geaccepteerde vachtkleur.

Toelatingen:

De standaard geeft de voorkeur aan het mannetje. Er moet rekening worden gehouden met het verschil in grootte tussen het mannetje en het vrouwtje. Het ras word langzaam volwassen. Houd rekening met een bredere kop en oor aanzet bij volwassen mannetjes, oor pluimen zijn toegestaan op oren. Laat tot 10 cm staartlengte toe voor “snag” of “spiraal” staarten, tel de lengte van alle knikken en bochten, indien de zichtbare lengte niet langer is dan 8 cm voor korthaar of 10 cm  voor langharig.

Fouten:

  • Staartlengte meer dan 14 centimeter (zonder haar).
  • Minder dan 2 wervels.
  • Korte achterpoten.
  • Een vertraagd bobtail-effect.
  • Een extreem gebogen rug.
  • slank of oriëntaal in lichaamstype en hoofdtype.

Diskwalificatie: Afwezigheid van een staartbeen, elke staart zonder knik of bocht en staarten langer dan 14 centimeter.

Puntentelling

Lichaam:
Torso (9)
Poten (8)
Staart (15)
Botstructuur (4)
Spieren (4)

Hoofd:
Vorm (10)
Ogen (5)
Oren (10)
Snuit / Kin (9)
Neus / Profiel (6)

Vacht/kleur:
Lengte (7)
Textuur (10)
Kleur / Patroon (3)

Originele rasstandaard TICA (Engelse versie)
Kurilian bobtail